Spirulina, proč je tak zdravá?

Spirulina je, podobně jako další superpotraviny, neustále zkoumána. Vědci stále bádají, s čím vším může být prospěšná. Víme ale, že tuto snadno stravitelnou sinici měli ve stravě už staří Aztékové a ne náhodou ji dostávají kosmonauti do svých jídelníčků přímo od NASA.

 

1. Pomáhá při hubnutí

Základem hubnutí je kalorický deficit, tedy příjem kalorií, který je nižší než jejich výdej za jeden den. Tak může ale snadno ve stravě dojít k nedostatku některých látek. Spirulina s tím ovšem může snadno pomoct. Obsahuje totiž spoustu důležitých nutrientů, a to i přesto, že jedna čajová lžička (7 g) má jen 20 kalorií. V tomto ohledu vyšla spirulina úspěšně z testů a srovnání s placebem. Testované osoby, které 3 měsíce hubnuly a využívaly k tomu spirulinu, měly lepší výsledky.

2. Prospívá mikroflóře ve střevech

Spirulina je velmi snadno stravitelná, takže střeva nezatěžuje. Ba co víc – pomáhá jim udržet zdravé a přirozené vnitřní prostředí, jehož kvalita se může s přibývajícími roky života zhoršovat.

3. Pomáhá zmírnit příznaky diabetu

Podle menších studií dokáže spirulina efektivně snižovat množství cukru v krvi u osob s diabetem 2. typu. Výsledkem testů byla nejen nižší hladina cukru, ale i vyšší hladina inzulínu a zlepšené markery jaterních enzymů.

4. Pomáhá snižovat cholesterol

Vyšší hladina cholesterolu trápí velkou část světové populace a může vést k onemocněním srdce. Pravidelná konzumace spiruliny ale snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi a zvyšuje hladinu toho „dobrého“. Užívání 1 g spiruliny denně je na hladině cholesterolu podle vědců znát už po 3 měsících.

5. Snižuje krevní tlak

Podobným strašákem jako cholesterol je vysoký krevní tlak. Pravidelná konzumace je i v tomto ohledu vidět, a to už po 3 měsících. Výsledky jsou citelné zejména u osob s nadváhou.

6. Může přispět ke zrychlení organismu 

Příliš pomalý metabolismus je největší překážkou úspěšného hubnutí. Ke způsobům, jak ho zrychlit, patří pravidelný pohyb, dostatek odpočinku a vhodná strava. Při pravidelném užívání aspoň 6 g spiruliny denně se metabolismus zrychlí a dotyčný bude rychleji spalovat přijatou energii, čímž dojde i ke snazšímu hubnutí.

7. Váže na sebe těžké kovy - působí antitoxicky

V mnoha oblastech planety je znečištěná voda a ohrožující látky číhají i na jiných místech. Spirulina pomáhá tam, kde dochází k nechtěné konzumaci škodlivých látek s vyšším obsahem arzenu, rtuti, železa a fluoridu. Dokáže na sebe tyto těžké kovy vázat a umožňuje tělu je vyplavovat z těla.

8. Pomáhá zmírňovat příznaky alergií

Alergie na pyly, prach a zvířecí chlupy dokáže potrápit. Jen málokdo by si pomyslel, že příznaky alergie (rýma, kýchání a svědění) může zmírnit právě spirulina. Děje se tak díky tomu, že tato superpotravina snižuje hladinu histaminu, čímž tělo dostává signál, že je všechno v pořádku a není třeba silnějších reakcí.  

9. Podporuje psychické zdraví

Spirulina může být skvělým doplňkem v dlouhodobé léčbě poruchy nálad. Je totiž zdrojem tryptofanu, aminokyseliny, která pomáhá produkovat serotonin (hormon štěstí) v mozku.

 

10. V našich ginger shotech perfektně chutná

V našich shotech skvěle chutná! 

 

U nás ve FreshOnly můžete účinky spiruliny vyzkoušet například v Ginger Shotu Celery Extra nebo Original

 

 Ginger_Shot_Small_Celery_small

 

Produkty FreshOnly s řapíkatým celerem a spirulinou. 

Ginger Shot Celery 75ml

Ginger Shot Celery Extra 75ml

Ginger Shot Family Pack  750ml

Ginger Shot Family Pack Extra 750 ml

 

 

105_theplace-a-fresh-31

Zpět do obchodu