Jaké má složení citron a proč ho jíst?

Snímek obrazovky 2022-07-21 v 21.22.55

Citron je tvořen z 90% z vody a je plný vitamínů a vlákniny. Citrony jsou skvělým zdrojem vitamínu C. Citrony dále obsahují flavonoidy (zejména diosmin a hesperidin), které mají společně s vitamínem C silné antioxidační účinky. Dále citron obsahuje draslík, který napomáhá snižovat krevní tlak. Citron má navíc nízký obsah kalorií a žádný tuk. 

 

Citron a jeho zdravotní účinky

1. Zdroj vitamínu C

Citron je velmi dobrým zdrojem vitamínu C (jeden citron obsahuje přibližně 25 mg vitamínu c), který pomáhá bojovat proti nachlazení a dalším nemocem. Vitamín C z citronu dále pomáhá například při kardiovaskulárním onemocnění. 

2. Pomáhá posilovat imunitní systém 

Studie poukazují na to, že konzumace citronu může posilovat náš imunitní systém a to díky vysokému obsahu antioxidantů. Antioxidanty pomáhají chránit buňky v těle proti volným radikálům, které mají za následek řadu chorob a dokonce i předčasné stárnutí. 

 

Studie poukazují na to, že pravidelná konzumace citronu (nebo dalších potravin s vysokým obsahem antioxidantů) zlepšuje funkci imunitního systému. Citrony tak díky obsahu fytochemikálii a vitamínu c pomáhají v boji proti virovým onemocněním a dalším infekcím.

3. Pomáhá při hubnutí

Citrony vám mohou pomoci při redukci váhy, jelikož obsahují důležité vitamíny a vlákninu. Vláknina z citronu vám dá pocit sytosti na delší časový úsek během dne. Je potřeba vědět, že citron sám o sobě určitě není magickým lékem na hubnutí, ale pouze napomáhá při vaší cestě. 

Na internetu kolují nepravdy o tom, jak díky citronové vodě můžete zhubnout desítky kilogramů. Citron však můžete zařadit do vašeho jídelníčku jako součást zdravého životního stylu. I když je dobré zaměnit citronovou vodu za slazené nápoje, tak je potřeba myslet hlavně na pohyb a omezení dalších cukrů. 

4. Napomáhá při infekci 

Citrony nám díky svým antibakteriálním a antiseptickým vlastnostem mohou pomoci také proti infekcím (zejména v krku při nachlazení). Díky vysokému obsahu vitamínu C jsou citrony vhodné hlavně při bolesti v krku a nachlazení. 

5. Prevence proti ledvinovým kamenům 

Kyselina citronová obsažená v citronu působí preventivně proti ledvinovým kamenům. Kyselina citronová zvyšuje pH moči a tím pádem zhoršuje podmínky pro vznik dalších ledvinových kamenů. Citrony mají dokonce větší koncentraci kyseliny citronové, než pomeranče a grepy. 

 

6. Zlepšuje trávení

Citrony obsahují rozpustnou vlákninu, která pomáhá zlepšovat zdraví střev a také zlepšuje trávení dalších cukrů, což může mít pozitivní dopad na redukci hladiny cukru v krvi. 

Pozor, pokud si chcete zlepšit trávení, musíte jíst citron i s dužinou, jelikož právě tam je nejvíce vlákniny (citron obsahuje pektin). Častou chybou je pouhé vymačkání citronu, bez konzumace dužiny (zbytečně tak přicházíme o zdravou vlákninu). 

7. Nedostatek železa 

Citrony pomáhají vstřebávat železo a díky tomu mohou pomáhat při chudokrevnosti. Díky obsahu kyseliny citronové a vitamínu C se v našem těle lépe vstřebává železo  

8. Zdravé srdce

Vysoký obsah vitamínu C pomáhá našemu srdci jako prevence proti mrtvici a dalším srdečním onemocněním. Vitamín C ale není jediným pomocníkem pro naše srdce. Citrony obsahují také vlákninu a flavonoidy (diosmin a hesperidin), které pomáhají snižovat LDL cholesterol. Citrony obsahují také draslík, který napomáhá snižovat krevní tlak. Pokud tedy chcete mít zdravé srdce, určitě si dopřejte citrony i s dužinou. 

Zajímavosti o citronu

  • citron s horkou vodou působí dobře na bolest krku
  • jeden citron obsahuje přibližně jen 15 kalorií
  • v dávné historii se citron používal jako hodnotný dar (díky jeho nedostatku).
  • jeden citron obsahuje přibližně 8 semínek
  • z citronů dělá jedna firma nejlepší Ginger shoty :) 

Je pro nás tedy dobré pít jeden Ginger shot denně s citronem? 

ANO! 

 

FreshOnly-06707

 

U nás ve FreshOnly můžete účinky citronu vyzkoušet například v Ginger Shotu Original. 

 

 

Produkty FreshOnly s citronem: 

Ginger Shot Original 75ml

Ginger Shot Original Extra 75ml

Ginger Shot Family Pack  750ml

Ginger Shot Family Pack Extra 750 ml

 

 

 Stay Fresh!

 

Zpět do obchodu