Červenou řepu znali lidé už ve starověku, nekonzumovali ovšem její bulvy, ale jenom její mladé listy. Od těch dob uběhlo mnoho času a od té doby se řepa dá použít téměř na cokoliv od tepelně zpracovaných polévek, přes její lisování za studena. Řepa obsahuje zejména hodně vitaminu C, beta-karoten, vápník a železo, proto se jí také přezdívá "krvavý elixír mládí".
Co jsou její blahodárné účinky?
Sladká zelenina
Červená řepa je bezesporu jedním z nejsladších druhů zeleniny, obsahuje totiž sedm až osm procent přírodního cukru. Proto je na místě varování diabetikům - ti by měli být s konzumací červené řepy velmi obezřetní. A ještě jedna výjimka: Pro ty, kteří trpí močovými kameny, také moc vhodná není, to proto, že obsahuje kyselinu šťavelovou, která močové cesty dráždí.
Pro ostatní je vynikajícím a nenahraditelným zdrojem minerálů a vitaminů. Konzumace řepy pomáhá na snížení krevního tlaku, upravuje srdeční puls a posiluje nervový systém. Křemík v ní obsažený je na pevné kosti, vlasy a nehty, má také velké množství vápníku, hořčíku, železa a také zinku.
Kyselina listová pro maminky i mimina
Vzhledem k tomu, že je řepa bohatou zásobárnou vitaminů C, B1, B2, B6 a E, dodává tělu vzácné živiny, těhotným a kojícím ženám přináší užitek množství kyseliny listové, která má nezastupitelnou roli ve zdravém vývoji plodu.
Rudou barvu dávají řepě antokyany a betanin, lidem zase prokazují tu službu, že působí proti kornatění cév a posilují činnost jater a žlučníku.
Pomocník onkologů
Červená řepa podporuje imunitu a onkologové ji doporučují jako prevenci proti rakovině. Také během chemoterapií je výraznou vzpruhou pro oslabené tělo. Bulva červené řepy je díky svým rostlinným pigmentům a bílkovině zvané betanin jedinečným přírodním cytostatikem, pomáhá tak likvidovat rakovinné bujení a některé druhy leukémií. Složky v červené řepě pak pomáhají při renovaci poškozených buněk.
A co ještě...
Červená řepa obsahuje křemík, a to je zvlášť důležitá kombinace k posílení vazivové tkáně a kůže, stěn cév a kostí, velmi důležité je, že díky ní dokáže zbavit mozek jedovatých kovů. Červená řepa je také bohatá na draslík, důsledkem toho je skutečnost, že odvádí vodu a kyselé látky z těla, vlákniny zase regulují činnost střev, zbavují je jedovatých látek a tuků.
Proč je tedy řepa skvělou potravinou?
- Vytváří vazivové tkáně.
- Zpevňuje kůži, zesiluje stěny cév, posiluje kosti.
- Neutralizuje a odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku.
- Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra.
- Zvětšuje množství žaludečních šťáv a tím zlepšuje využití bílkovin.
- Aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem.
- Vyvolává optimističtější náladu.
- Pomáhá odbourávat alkohol z těla.
- Podporuje vylučování vody a kyselin z těla.
- Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu.
- Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.
U nás ve FreshOnly můžete účinky řepy vyzkoušet například v Ginger Shotu Beet Extra nebo Original.
Produkty FreshOnly s červenou řepou.
Ginger Shot Family Pack Extra 750 ml